06 - 44 07 61 88

Botters weer feestelijk verlicht

30-11-2017

Botters weer feestelijk verlicht

Huizer Botters weer feestelijk verlicht.

Traditiegetrouw heeft de Stichting Huizer Botters ook dit jaar weer een tweetal van hun historische schepen voorzien van feestelijke december verlichting. In vorige jaren werd dit gedaan door de wethouder, maar dit jaar heeft men de heren Peter Kos en Pieter Hogenbirk, initiatiefnemers van “De Krachtcentrale”, uitgenodigd om de verlichting te ontsteken. Afgelopen vrijdagavond was het zover. Sponsoren en vrienden van de Stichting Huizer Botters waren uitgenodigd om het afgelopen seizoen onder het genot van een drankje en een hapje, feestelijk af te sluiten.

De voorzitter van de Stichting Huizer Botters, Johan Westland, blikte terug op o.a. de ontwikkeling die de Stichting doormaakt. De vindbaarheid via de vernieuwde website, het prima vaarseizoen waarin de botters vaak werden verhuurd, de mooie evenementen als de open dagen, het Havenfestival, de Tâeje bokkesrace, en cultuureducatie aan scholen. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door een groep van meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers.

De Jeugdschouw heeft inmiddels een eerste restauratie ondergaan. De HZ92 is naar Spakenburg voor het 2e deel van de restauratie. De overige botters worden in de komende periode door de vrijwilligers flink onder handen genomen op de Huizer Botterwerf. Er was ook een kostbare tegenvaller te melden. De mast van de HZ45 blijkt niet meer betrouwbaar te zijn en moet worden vervangen. De sponsoren en vrienden werden nogmaals bedankt voor hun bijdrage, zonder hen aldus Johan Westland, is het absoluut onmogelijk het varende erfgoed van Huizen te behouden. 

Eenmaal donker werd de feestelijke verlichting van de botters en Jeugdschouw door de heren Peter Kos en Pieter Hogenbrik aangestoken. Door deze twee Huizer ondernemers krijgt de Krachtcentrale  een tweede leven. De Krachtcentrale, een onderdeel van ons industrieel erfgoed welke wordt gerestaureerd, is een samenwerkingsverband dat er primair op gericht is een nieuwe plek te creëren voor de creatievelingen van allerlei pluimage. Ook de Stichting Huizer Botters zet zich in voor het behoud van ons (cultureel) erfgoed en educatie en hoopt dat de oude Huizer werf en de krachtcentrale elkaar zullen versterken.

Ook de komende wintermaanden is iedereen die een bezoekje wil brengen aan de feestelijk verlichtte botters van harte welkom op de botterwerf aan de oude haven. Bezoekers kunnen binnen in het werfgebouw zien op welke wijze de vrijwilligers de authentieke botters onderhouden en restaureren. Wilt u komen helpen? U bent van harte welkom!

>>Botters weer feestelijk verlicht

Wij helpen u graag verder

neem contact op